sâmbătă, 20 iunie 2015

Alege să fii informat! - 20 Iunie-Ziua Mondială a Refugiaţilor

În cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 2000, prin decizia 55/76, data de 20 iunie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor. Celebrată pentru prima dată în anul 2001, această zi este astăzi marcată prin numeroase evenimente sociale în peste 120 de ţări la nivel mondial, care adună laolaltă oficiali guvernamentali, oameni simpli, personalităţi celebre, voluntari de activităţi umanitare, reprezentanţi ai ONG-urilor. Evenimentele marcante ale acestei zile au ca scop responsabilizarea populaţiei, prezentarea vieţii şi situaţiei refugiaţilor. Potrimit UNHCR (The UN Refugee Agency), la nivel global se regăsesc peste 50 de milioane de refugiaţi în întreaga lume, dintre care jumătate sunt femei şi copii. 

La nivelul UNHCR (The UN Refugee Agency) în peste 120 de țări, unde aceasta deţine birouri sunt planificate diverse evenimente, proiecţii de film, conferinţe ce au ca scop scăderea gradului de intoleranţă şi xeonofobie la adresa refugiaţilor.

Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, Antonio Gutierrez, ales în această funcţie în iunie 2005, declara de curând: “În lumea întreagă, vedem famillii care fug de violenţă. Numărul acestora este impresionant, dar noi trebuie să ne amintim că vorbim despre despre mame şi taţi, fii şi fiice. Oameni care trăiau o viaţă normală înainte ca războiul să îi oblige să se refugieze. În această Zi Mondială a Refugiatului, cu toţii ar trebui să ne amintim de lucrurile care ne leagă, de toată lumea ar trebui să îşi amintească de lucrurile care ne leagă – valorile comune ale umanităţii".

Diferite acţiuni şi activităţi ce au loc la nivel mondial în această zi au ca principal scop promovarea cunoaşterii şi respectării diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi sociale, precum şi a valorilor democratice.

vineri, 19 iunie 2015

Festivitate de premiere, la Școala din Vișeu de Jos

Vineri, la finalul anului școlar 2014–2015, Fundația Liviu Marian Pop a dăruit premii celor mai buni elevi în semn de recunoaștere a meritelor educaționale. Deși nu a putut fi prezent la festivitatea de premiere, fondatorul Liviu Marian Pop, a transmis gândurile sale atât părinților, cât și bunicilor, cadrelor didactice și elevilor. 
”A mai trecut un an şcolar. Profesorii s-au străduit să va îndrume paşii pe drumul cel bun. Unii dintre voi v-aţi împiedicat, aţi avut nevoie de ajutor, însă, cu siguranţă, cadrele didactice au fost acolo pentru voi. V-au ajutat, v-au ridicat şi se vor mândri peste ani spunând: "A fost elevul meu". Asta pentru că aici, la şcoală, aţi găsit o nouă familie. Elevii clasei a VIII-a îşi iau "adio" de la colegi, de la profesori, însă sunt ferm convins că îşi vor aminti mereu de aceşti ani din viaţă. Nimic nu se compară cu anii de şcoală. Veţi deveni adulţi, părinţi şi veţi înţelege mult mai bine acest lucru. Vă doresc mult succes la Evaluarea naţională, iar absolvenţilor clasei a XII-a baftă la examenul maturităţii care a început deja cu probele orale şi va continua peste câteva zile cu cele scrise. Sunt mândru că sunt din Vişeu şi mă mândresc că am avut parte de profesori de excepţie care m-au format de-a lungul anilor. Le mulţumesc pe această cale. Dragi elevi, vă doresc să vă bucuraţi de fiecare clipă a vacanţei de vară, de momentele de relaxare pe care le meritaţi cu prisosinţă”.

De la Școala din Vișeu de Jos s-au evidențiat Raul Marius Pop, clasa a VI-a A, obținând premiul II la Concursul de matematică ”Tinere speranțe”, Adrian Șimon, clasa a IV-a A, premiul II la Olimpiada satelor din Transilvania, Marius Ionuț Pașcu, clasa a VII-a, premiul II la Concursul de chimie ”Raluca Ripan”, precum și Ilișca Coman, clasa a VIII-a B, premiul II la Revista de fizică și chimie.


marți, 16 iunie 2015

Alege să fii informat! - 17 iunie - Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei

În fiecare an, pe data de 17 iunie sărbătorim Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei. Data de 17 iunie a fost proclamată de către Adunarea Generală în anul 1994 (rezoluţia 49/115) în cadrul căreia, la Paris a fost semnată, Convenţia Internaţională de luptă împotriva deşertificării.

Deșertificarea este generată de reducerea suprafețelor acoperite cu vegetație, de intensificarea severă a eroziunii solului și a salinizării. Activităţile umane sunt cauza principală cea mai frecventă a procesului de deşertificare. Supracultivarea epuizează solurile. Despăduririle înlătură copacii care susţin solul fertil de pământ. Prin plantarea de arbori şi alte plante care menţin calitatea solurilor, putem combate fenomenele de deșertificare.

Tema pentru anul 2015 a Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei aleasă de Națiunile Unite este “Pregătirea securității alimentare pentru toți prin sisteme de alimentare durabile”. Sloganul ales pentru acest an de către Națiunile Unite este “Nu există un lucru precum un prânz gratuit. Să investim într-un sol sănătos.” și vizează schimbarea practicilor noastre de utilizare a terenurilor, accesul la tehnologie al micilor agricultori, investiții în practicile durabile ale terenurilor, menținerea unui echilibru în procesul de utilizare a terenurilor, mai multe acțiuni eficiente în combaterea deșertificării. 

Cu ocazia celebrării acestei zile statele lumii întregi sunt invitate să dedice această zi mediatizării necesităţii cooperării internaţionale pentru combaterea deşertificării şi efectelor secetei.



vineri, 5 iunie 2015

Alege să fii informat! - 05 iunie 2015 – Ziua Mondială a Mediului

Şapte miliarde vise. O planetă. Consumă cu grijă


În anul 1972, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra mediului, ce s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie, s-a stabilit ca data de 05 iunie a fiecărui an să marcheze Ziua Mondială a Mediului. Celebrarea acestei zile prin diferite acţiuni, seminarii, conferinţe susţinute la nivel global are ca scop conştientizarea într-un grad cât mai mare asupra necesitaţii ocrotirii şi protecţiei mediului de către fiecare cetăţean al planetei. Astfel, pe 5 iunie a fiecărui an, locuitorii din peste 100 de ţări marchează acest eveniment. 

În 2015 se pune accent pe eficienţa folosirii resurselor şi pe sustenabilitatea consumului și a producţiei. Suntem îndemnaţi să consumăm eficient, să preţuim resursele pe care ni le oferă mediul înconjurător, să acţionăm unitar pentru salvarea resurselor naturale şi a planetei. 

În timp ce planeta noastră se luptă să ne ofere suficiente resurse pentru a susţine 7 miliarde de oameni, Organizaţia pentru Alimentaţie și Agricultură a Națiunilor Unite estimează că o treime din producţia de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Asta în contextul în care, la nivel mondial, o persoană din şapte suferă de înfometare. Conform studiilor, o treime din alimentele produse la nivel mondial, mai exact aproximativ 300 de milioane de tone de alimente, este irosită în fiecare an. Aceste alimente irosite generează deşeuri, deşeuri ce costă economia globală peste un trillion de dolari pe an. Conform studiilor în domeniu, consumul nostru global depăşeşte deja cu peste 50% capacitatea Pământului. 

Educarea corespunzătoare a consumatorilor, informarea adecvată a acestora, măsurile şi politicile economice adecvate sunt doar un prim pas în protejarea mediului înconjurător şi a planetei noastre.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului are ca scop creşterea calităţii vieţii, reducerea utilizării necorespunzătoare a resurselor, reducerea degradării mediului înconjurător , nu în ultimulş rand educerea gradului de poluare.