marți, 1 decembrie 2015

1 DECEMBRIE - Ziua Naţională a României

Istoric

După evenimentele din anul 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. În 1990, Parlamentul României hotărăşte ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţionalăa țării noastre. Legea adoptată de Parlament este promulgată ulterior de Preşedintele Ţării de la acea vreme. Această dată a fost prevăzută șI în Constituția României din 1991, articolul 12.

            Această zi  îsi are istoria la 1 decembrie 1918 când Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Crişanei, Maramureşului, Transilvaniei și Banatului,  la Regatul Român. Prin Declaraţia de la Alba Iulia Această această decizie a fost făcută publică.

Adunarea Naţionalã de la Alba Iulia adoptã o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 rezoluţia Uniri ieste citită în cadrul Marii Adunări Naționale de către Vasile Goldiș: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

"...Marea Unire din 1918 a fost si rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românesti. Măretia ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile constiintei unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. 
Marea Unire nu a fost rezultatul participării Romăniei la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia si destrămarea monarhiei austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruință o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putintă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. 
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de vointă al natiunii române de a-si da armătura teritorial-instituțională care este statul național.. “ (Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu