vineri, 5 iunie 2015

Alege să fii informat! - 05 iunie 2015 – Ziua Mondială a Mediului

Şapte miliarde vise. O planetă. Consumă cu grijă


În anul 1972, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra mediului, ce s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie, s-a stabilit ca data de 05 iunie a fiecărui an să marcheze Ziua Mondială a Mediului. Celebrarea acestei zile prin diferite acţiuni, seminarii, conferinţe susţinute la nivel global are ca scop conştientizarea într-un grad cât mai mare asupra necesitaţii ocrotirii şi protecţiei mediului de către fiecare cetăţean al planetei. Astfel, pe 5 iunie a fiecărui an, locuitorii din peste 100 de ţări marchează acest eveniment. 

În 2015 se pune accent pe eficienţa folosirii resurselor şi pe sustenabilitatea consumului și a producţiei. Suntem îndemnaţi să consumăm eficient, să preţuim resursele pe care ni le oferă mediul înconjurător, să acţionăm unitar pentru salvarea resurselor naturale şi a planetei. 

În timp ce planeta noastră se luptă să ne ofere suficiente resurse pentru a susţine 7 miliarde de oameni, Organizaţia pentru Alimentaţie și Agricultură a Națiunilor Unite estimează că o treime din producţia de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Asta în contextul în care, la nivel mondial, o persoană din şapte suferă de înfometare. Conform studiilor, o treime din alimentele produse la nivel mondial, mai exact aproximativ 300 de milioane de tone de alimente, este irosită în fiecare an. Aceste alimente irosite generează deşeuri, deşeuri ce costă economia globală peste un trillion de dolari pe an. Conform studiilor în domeniu, consumul nostru global depăşeşte deja cu peste 50% capacitatea Pământului. 

Educarea corespunzătoare a consumatorilor, informarea adecvată a acestora, măsurile şi politicile economice adecvate sunt doar un prim pas în protejarea mediului înconjurător şi a planetei noastre.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului are ca scop creşterea calităţii vieţii, reducerea utilizării necorespunzătoare a resurselor, reducerea degradării mediului înconjurător , nu în ultimulş rand educerea gradului de poluare.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu