sâmbătă, 21 februarie 2015

Alege sa fii informat! - 21 februarie - Ziua mondială a limbii materne



În fiecare an, pe 21 februarie, în întreaga lume, se celebrează Ziua mondială a limbii materne. La conferința generală UNESCO din noiembrie 1999, data de 21 februarie a fiecarui an a fost proclamată  ca Ziua mondială a limbii materne. Este considerată  Limba maternă, prima limbă învățată de un individ.
În anul 2000 Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată această zi, iar principalul scop a fost de a promova multitudinea lingvistică, conștientizarea, întelegerea și dialogul pe această temă.
Deși la nivel mondial se regăsesc peste 6500 de limbi materne, peste jumătate sunt amenințate cu dispariția.
Cea mai vorbită limbă de pe glob este limba mandarina, un dialect al limbii chineze,vorbită  de un milliard de oameni,  iar pe locul doi se regăsește limba engleză, vorbită de aproximativ 500 de milioane de oameni.
Printre cele mai rare limbi de pe glob se regăsesc Kayardild  (insula Bentinckt de pe lângă Australia) vorbită de 10 persoane, sau Limba Votica (nord-estul Rusiei), vorbită de 20 de  persoane.
În anul 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite  a cerut statelor membre  “să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de către popoarele lumii”( Rezoluţia 61/266).
Celebrarea acestei zile are ca principal scop promovarea diversității lingvistice, dar și recunoașterea şi utilizarea limbilor materne din lume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu