marți, 13 ianuarie 2015

Pagina de geografie - Mănăstirea Curtea de Argeş

Construită în secolul XVI pe locul vechii mitropolii, de Neagoe Basarab si mai apoi terminată de ginerele său, Radu de la Afumaţi, Mănăstirea Curtea de Argeş este considerată unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din Romania. Aceasta este de asemenea inclusă în lista monumentelor istorice din România. Picturile interioare ale mănăstirii au fost realizate de meşterul Dobromir. Fragmente din aceste picturi sunt păstrate în Muzeul de Artă din Bucureşti. Deşi datează din secolul XVI, în secolul XIX mănăstirea este restaurată de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. 
La Curtea de Argeş au fost înmormântaţi Neagoe Basarab, Radu de la Afumaţi şi Ruxandra, soția acestuia, cat și unii membri ai familiei regale precum Carol I, Carol al II-lea, Ferdinand I. La Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele sfintei Filofteia.

Nu putem vizita Mănăstirea Curtea de Argeş fără a cunoaște mai întâi Legenda acesteia. Legenda spune că Negru-Vodă i-a cerut meșterului Manole să construiască cea mai frumoasă și mai falnică mănăstire. Și astfel meșterul Manole a început construcția. Însă zidurile pe care Manole le ridica ziua, se dărâmau noaptea. Într-o noapte meșterul Manole a visat că pentru ca zidurile să nu se mai dărâme, e necesar ca prima soție ce se apropie, a unuia dintre toți cei ce luau parte la construcția mănăstirii, sa fie zidita în mijlocul zidurilor. Și cu o astfel de jertfă, biserica va putea fi ridicată. 

Prima soție ce s-a apropiat a fost tocmai Ana, soția meșterului Manole. Iar mănăstirea a fost ridicată cu prețul zidirii acesteia. Însă, când mănăstirea a fost gata, Negru-Vodă a poruncit ca schelele meșterilor sa fie luate, ca ei să moară pe acoperișul mănăstirii. Negru-Vodă considera că o dată cu moartea acestora, o altă mănăstire mai frumoasă nu mai putea fi construită vreodată. Însă meșterii au încercat să scape și și-au făcut aripi. În încercarea lor de a zbura de pe acoperiș, aceștia se zdrobeau de pământ. Tot legenda spune că în locul în care a căzut meșterul Manole a apărut o fântână ce dăinuie și astăzi.

Pentru a vizita unul din cele mai bogate și încărcate de istorie lăcașuri din România, Mănăstirea Curtea de Argeş, nu uitați de programul de vizitare:Vara: 8.00-20.00; Iarna: 9.00-17.00. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu