joi, 29 ianuarie 2015

Alege să fii informat! - 30 ianuarie - Ziua internațională a nonviolenței în școli

În fiecare an, pe 30 ianuarie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Nonviolenței în școli. Dacă vă întrebați de ce tocmai 30 ianuarie, aflăm ca în data de 30 ianuarie se comemorează stingerea din viață a celui ce a inițiat mișcările de revoltă nonviolente, Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869, Porbandar - 30 ianuarie 1948, New Delhi), supranumit și părintele independenței Indiei. Încă din 1964, de când a fost fondată, această zi are ca scop promovarea păcii, a respectului și a drepturilor omului, a educației permanente, a tot ce înseamnă non-violență. Mahatma Gandhi spunea “non-violenţa este arma celor puternici.” 

Această zi este celebrată în egală măsură atât de elevi cât și de profesori la nivel mondial, sub diferite forme: concursuri pe aceasta temă, ore de poezie sau proză, marșuri care să evidențieze implicarea tuturor în acest fenomen. 

Și la nivelul țării noastre au loc numerose actiuni și concursuri organizate de instituțiile educationale, inspectoratele școlare, scoli, licee ce au ca scop promovarea nonviolenței în școli, îndeosebi în această zi.

În România se dorește stoparea fenomenul violenței în școli, fenomen cu care și țara noastră s-a confruntat în ultimii ani, prin crearea unui cadru legislativ adecvat acestor situații, adoptarea unei noi strategii adaptată continuu la realitate fenomenului de violenţă.

Fiecare dintre noi trebuie sa sprijinim prin acțiunile noastre, și nu doar cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în școli, prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu