duminică, 21 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 21 Decembrie 1989 –Ultimul discurs. După 25 de ani ....

Ceaușescu organizează un miting de proporții în fața sediului P.C.R.  Prin acesta se dorea să se arate întregii țări că Bucureștiul este solidar cu marele conducător în pofida protestelor ce avuseseră loc la Timișoara. Scopul adunării de la București din fața P.C.R. era de a reliefa realizările Revoluției Socialiste și de a condamna evenimentele din ultimile zile de la Timișoara.  În jur de  100.000 de muncitori de la fabricile şi uzinele din Bucureşt fuseseră aduși în acest scop în fața P.C.R..

În timp ce la București era organizat mitingul de susținere, la Timișoara era citită Proclamaţia Frontului Democratic Român.  Manifestațiile împotriva regimului comunist se extind rapid în această zi  Brașov, Cugir, Târgu Mureș și Sibiu.
 Dacă în țară se încerca reprimarea mișcărilor de protest, de la balconul P.C.R. Ceaușescu începea ceea ce avea să îi fie ultimul dicurs. Nicolae Ceauşescu: ” Dragi tovarăşi şi „pretini“, cetăţeni ai capitalei României Socialiste, Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări succes în toate domeniile de activitate. “  Și  dacă discursul îl începuse în aplauzele mulțimii, acum este întrerupt de huiduieli. Nici anunțul făcut de Ceaușescu cu privire la mărirea retribuției de la 2000 la 2200 lei, nici anunțul de mărire a alocației între 30 și 50 de lei, nici mărirea pensiilor minime de la 800 la 900 de lei și nici creșterea ajutorului social cu  300 lei, de la 500 la 800 lei nu aveau să potolească mulțimea, ce acum scanda împotriva regimului comunist.  Și astfel, marele miting de sustinere se transformă rapid într-o revoltă de proporții împotriva dictaturii comuniste.
Și astfel data de 21 decembrie era începutul ultimei etape a revoluției ce a dus la căderea comunismului și marca ultimul discurs în fața mulțimii ținut de Nicolae Ceaușescu....

foto  adevarul.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu