duminică, 23 noiembrie 2014

Pagina de geografie: Delta Dunării

Dunărea, fluviul ce izvorăște din Germania, pe traseul său de aproximativ 2900 km, traversează numeroase capitale si adună afluenți din 10 țări ale Europei. Dunărea  formează la vărsarea sa în Marea Neagră o deltă, cunoscută sub numele de Delta Dunării. Delta propriu zisă se întinde pe o suprafață de aproximativ 2500 km2. Mare parte din întinderea deltei se află în România, iar cealaltă parte în Ucraina. Delta Dunării este a doua deltă ca mărime din Europa, după Delta Volgăi. În deltă, la vărsare Dunărea se ramifică în trei brațe : Chilia, Sulina și Sfantul Gheorghe.



Prima istorisire cu privire la Delta Dunării ne este lăsată de Herodot (484 î.Hr.-d. cca. 425 î.Hr.). Acesta descrie Delta Dunării ca fiind niște bancuri de  nisip între care se gsesc brațe de ape. Încă din 1991 Delta Dunării este parte a patrimoniului mondial al UNESCO.


Delta Dunării mai este supranumită și paradisul faunistic. Delta este locul unde trăiesc peste 300 de specii de păsări. Tot aici găsim peste 60 de specii de pești. În deltă mai multe specii acvatice se asociază în colonii, precum colonii de stârci, pescăruși, pelicani, cormorani. Vegetația deltei este una specifică mlaștinilor, peste 70% fiind o vegetație de stuf.






Minunile sălbăticiei, liniștea deplină și peisajele ce pur și simplu îți taie răsuflarea au făcut ca Delta Dunării  să fie una din cele mai vizitate destinații turistice ale României din ultimii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu