luni, 17 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 17 noiembrie , Ziua internaţională a studenţilor

În fiecare an pe 17 noiembrie,  prin diferite acţiuni, în lumea întreagă se sărbătoreşte ziua internaţională a studentului.Un rol important în organizarea acţiunilor de celebrare a acestei zile îl are Uniunea Europeana a Studenţilor ( ESU)
Această zi îşi are originile în anul 1939, când mai mulţi studenţi şi-au pierdut viaţa iar peste 1000 au fost trimişi în lagăre de concentrare după ce au protestat în faţa Universităţii din Praga. Eu protestau împotriva ocupaţiei naziste în Cehoslovacia şi împotriva uciderii unor oameni ce protestaseră împotriva naziştilor.

Ziua a fost declarată oficial Ziua Internaţională a Studentului abia în 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor de la Londra.
Un alt eveniment ce a marcat data de 17 noiembrie a fost protestul violent al studenţilor din Grecia, de la Universitatea Politehnică din Atena din anul 1973. Numeroşi studenţi au fost raniţi în timpul acestor proteste.
În 1989, pe 17 noiembrie, la Praga de această dată, Ziua Internaţională a Studenţilor a fost celebrată printr-o demonstraţie amplă împotriva acţiunilor partidului comunist din Cehoslovacia. Deşi aceasta iniţial începuse ca un eveniment paşnic, ulterior a degenerat în actiuni violente ale politiştilor asupra manifestanţilor. Putem spune că acesta a fost primul din şirul de evenimente ce au condus la căderea sistemului comunist de aici.
            Cu ocazia acestei zile Fundaţia Liviu Marian Pop urează tuturor studenţilor un călduros La Mulţi Ani şi un an universitar plin de realizări.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu