duminică, 9 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 09 Noiembrie - Ziua Internațională Împotriva Fascismului și Antisemitismului


Începând cu 1933, anul în care în Germania au venit la putere naziștii, evreii au fost supuși unui tratament discriminatoriu, iar de cele mai multe ori acesta a fost insoțit de violență. În anul 1938, pe 09 noiembrie, naziștii veniți la putere, promovând o politică  naționalistă, antisemită, rasistă și anticomunistă  au început un program agresiv împotriva evreilor. Cunoscută drept Noaptea Sticlei Sparte sau Noaptea de Cristal (Reichskristallnacht), noaptea de 09 noiembrie a fost marcată de distrugerea a sute de sinagogi și de deportarea a mii de evrei în lagărele de concentrare. Însăși  denumirea a fost dată de imaginea geamurilor sparte ale magazinelor ce erau proprietate evreiască.


Din această cauză, în data de 09 noiembrie a fiecărui an sunt organizate evenimente în amintirea Holocaustului, astfel că pentru anul 2014 pot fi enumerate:


S.U.A. - Kristallnacht Commemoration 1938-2014, Milwaukee
Canada- Vancouver, Kristallnacht Commemorative Lecture- Profesor Sara Horowitz, York University
Franța -  Seminar Yahad  ce are ca temă genocidul evreilor și romilor în Europa de Est, etape și exterminarea evreilor din Ucraina, Belarus, Moldova, Polonia, Rusia și
Lituania
Germania - Asociația Refugiaților Evrei prezintă un memoriu muzical The Last Train to Tomorrow
România - Lansare de carte "Cartea vieții omului" - autori Marele Rabin Menachem Hacohen și ing. Baruch Tercatin
                - Cros desfășurat între sediul Ambasadei Germaniei (București) şi parcul Herăstrău.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu